21. 8. 2024

V pondělí startuje předprodej Čekání na Václava

sdílet

Klicperovo divadlo připravilo další ročník festivalu Čekání na Václava, kterým tradičně již od roku 2004 zahajuje svoji divadelní sezónu. Tento jedinečný měsíční festival, který se koná na Hlavní scéně i ve Studiu Beseda, je tradičně lemován dvěma státními svátky – Dnem české státnosti 28. 9. a Dnem vzniku samostatného Československa 28. 10. Diváci mají letos příležitost zhlédnout 13 divadelních představení, 2 scénická čtení a 2 koncerty, které přinesou to nejlepší z české divadelní scény přímo do Hradce Králové.

Festival zahájí v sobotu 28. září na Hlavní scéně tanečně-hudební ztvárnění slavné hry Tennessee Williamse Tramvaj do stanice touha v podání skupiny Dekkadancers, které přináší moderní pohled na klasiku pod taktovkou světoznámého a progresivního týmu choreografa a režiséra Arthura Pity.

O dva dny později, v pondělí 30. září, potěší na stejném místě diváky Hospoda Na mýtince v podání Divadla Járy Cimrmana, legendární hra Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka plná nezapomenutelného humoru.

V úterý 1. října se na Hlavní scéně odehraje komedie Berlín, Berlín v podání Divadla Bez zábradlí, která přinese vtipné dialogy a komické zvraty v příběhu plném lásky a nedorozumění s Karlem Heřmánek ml., Jiřím Hánou či Danou Morávkovou.

O den později, ve středu 2. října, se ve Studiu Beseda mohou diváci těšit na inscenaci Orlando Východočeského divadla Pardubice, která je inspirovaná románem Virginie Woolfové a sleduje osudy mladého šlechtice putujícího staletími v hledání identity a smyslu života.

Festival pokračuje ve středu 9. října ve Studiu Beseda intimním dramatem Milá Evičko, milý Luďku v podání Činoherního klubu Praha. Herecký koncert v čele s Danielou Kolářovou a Martinem Fingerem vtáhne diváky do světa lásky a naděje.

V pondělí 14. října se ve Studiu Beseda uskuteční dvě scénická čtení projektu LiStoVání v podání Lukáše Hejlíka a jeho kolegů. Prvním je Gottland, dramatizace bestselleru Mariusze Szczygieła, který odhaluje temné stránky české historie. Následovat bude satirická komedie Už je tady zas, která si bere na mušku návrat nacismu v současném světě. Vstupenky na obě představení lze zakoupit jednotlivě nebo jako cenově zvýhodněný balíček.

Ve Studiu Beseda bude ve středu 16. října uvedena zábavná inscenace Plán B v podání A Studia Rubín. Příběh o snech a eskapismu, v němž excelují Jiří Panzner a Natálie Řehořová, přináší odlehčený, ale zároveň podnětný pohled na úskalí realizace velkých plánů.

Den poté, ve čtvrtek 17. října, se na Hlavní scéně představí Divadlo Ungelt s dramatem Brácha, osudovým milostným trojúhelníkem v podání Veroniky Khek Kubařové, Martina Němce a Igora Orozoviče. Veronika Khek Kubařová se za dvojroli Anity a Wendy umístila v širší nominaci na Cenu Thálie 2023.

Další zajímavou inscenací je Štyrský/Toyen/Heisler v podání Švandova divadla, kterou diváci mohou zhlédnout ve čtvrtek 24. října ve Studiu Beseda. Tato komorní hra o nepatřičnosti v prostoru a čase přináší příběhy tří výrazných osobností předválečné avantgardy, jejichž osudy se proplétají v jediné osudové noci roku 1942.

V pátek 25. října, uvede Divadlo pod Palmovkou na Hlavní scéně grotesku Žena filmového kritika. Jejím autorem je Tomáš Dianiška, kterého hradecké publikum dobře zná díky úspěšné inscenaci Tělo tajné agentky. Komedie plná sarkastických glos a ironických postřehů, která odhaluje absurditu vztahů a společenských stereotypů, se dostala mezi úzké nominace na Cenu Marka Ravenhilla za rok 2023.

V sobotu 26. října se na Hlavní scéně odehraje představení Kulový blesk v nastudování Horáckého divadla Jihlava. První divadelní adaptace slavné filmové komedie přináší příběh o „největší akci v dějinách stěhování“.

Tentýž večer bude ve Studiu Beseda uvedena hra Tento pokoj se nedá sníst v podání divadla Kam jdeš?. Intenzivní a odvážná inscenace, která přináší na jeviště šokující příběh o toxickém vztahu a sexuálním zneužívání, který díky syrové poetice a excelentním hereckým výkonům zanechá v divácích hluboký a nezapomenutelný zážitek.

Festival dále nabídne brilantní britskou komedii Návštěva na zabití, kterou uvede Divadlo Kalich v neděli 27. října na Hlavní scéně. V hlavních rolích se představí Taťjana Medvecká, Matouš Ruml a Sabina Laurinová, režisérem inscenace je umělecký šéf Klicperova divadla Pavel Khek.

Festival uzavře v pondělí 28. října ve Studiu Beseda osobité nastudování Molièrovy klasické komedie Škola žen v režii Michala Háby, kterou přiveze Činoherní studio Ústí nad Labem. Michal Hába již v Klicperově divadle stál za celou řadou úspěšných inscenací, jako byla Černá voda, Lakomec nebo Maryša.

Koncerty

Hudební část festivalu obohatí koncerty ve Studiu Beseda. V úterý 1. října uvedeme Šansonárium, večer plný zhudebněných textů Miloňe Čepelky v podání šansoniérek Elišky Lüftner a Petry Tenorové za klavírního doprovodu Patrika Ulricha.

Ve středu 9. října pak bude následovat koncert Petra Soviče & kapely Gramofon, ve kterém se diváci mohou zaposlouchat do krásných českých textů písní, které zazní mnohdy v netradičním aranžmá.

Předprodej vstupenek  

Předprodej vstupenek na festival Čekání na Václava bude zahájen v pondělí 26. srpna v 10 hodin. Předplatitelé Klicperova divadla mají možnost vyměnit kupóny na festivalová představení již od čtvrtka 22. srpna.

Vzhledem k přednostním rezervacím pro předplatitele může rezervační systém hlásit u některých představení „vyprodáno“. Doporučujeme ale průběžně sledovat webové stránky, kde se mohou v průběhu následujících dní objevit volná místa po nevyzvednutých internetových rezervacích. Předprodej vstupenek probíhá prostřednictvím stránek www.klicperovodivadlo.cz a v obvyklých kamenných předprodejích.